Jordskokkesuppe - En af vinterens mange naturskatte

Af: Carina Bruun og Annette Juul Jørgensen, gartner og køkkenmedarbejder i Naturkraft

I milde vintre kan der fortsat høstes mange goder fra køkkenhaven. I denne tid vil jeg trække en helt særlig knold frem af den mørke muld; nemlig jordskokken. Den lille knold er i kurvblomstfamilien, som også rummer solsikken. Prøv engang at lægge mærke til, hvor meget de ligner hinanden, når vi til næste år når hen i sensommeren. 

Ønsker du at prøve kræfter med jordskokken i din egen have, kan de købes i potter på planteskoler. Hvis du køber jordskokker i et supermarked, kan du også gemme et par knolde og lægge dem i jorden. De er utrolig nemme at have med at gøre og spirer meget villigt. Husk at plante dem et sted, hvor de ikke kommer til at skygge for andre afgrøder, da de meget nemt rammer et par meter i højden. 

Den besværlige knold

Jordskokken har en tæt flettet historie med indianerne. I sin tid bredte den lille knold sig vidt og bredt i Amerika - særligt nordpå var etableringsmulighederne gode, da den trives godt i det koldere klima. Ligesom mange andre udbredelser af planter, var det også en opdagelsesrejsende, som tog jordskokken med sig videre til Europa. Her blev den hurtigt populær, da den kan høstes igennem hele vinteren. Det var først, da kartoflen vandt indpas, at jordskokkens popularitet dalede. 

Selv om jordskokken kan være besværlig at rengøre, indeholder den også mange andre gode egenskaber. Knolden har flere gode vitaminer i sig, og den lille knold har et relativt højt indhold af kulhydrat (inulin), som kan bidrage til at sætte skub i de gavnlige bakterier i maven. 

Noget at lune sig på 

I samarbejde med køkkenet har vi leget lidt med samspillet imellem forskellige smage. Vi håber, denne suppe vil skabe varme og hygge i en kold tid.  

Annettes lækre jordskokkesuppe til hele familien (4-6 personer)

Du skal bruge:

 • 20 jordskokker
 • 1-2 søde kartofler
 • 3 bagekartofler
 • 3 løg
 • 4 fed hvidløg
 • ½ chili
 • 1 dl. olie
 • 3 tsk. timian
 • 1 liter grønsagsbouillon
 • 2 tsk. salt
 • ½ liter fløde eller sødmælk
 • ½ økologisk citron - gem citronen til anretning
 • Smages til med salt, peber og honning
 • Evt. lidt bredbladet persille

Sådan gør du:

 1. Jordskokker, søde kartofler, bagekartofler samt løg rengøres og skrælles/pilles. Herefter skæres de i mindre, grove stykker.
 2. Stykkerne vendes i olie sammen med timian og salt. Det hele bages i ovnen ved 225 grader i ca. 20 min. Afbagningen er med til at frigive en skøn smag fra grøntsagerne.
 3. Imens grøntsagerne bages, klargøres hvidløg og chili. Hvidløg pilles og skæres i grove stykker.
 4. Når de bagte grøntsager er færdig i ovnen, sies det resterende timianolie fra stykkerne. Olien bruges til at stege hvidløg og chilien af i. Herefter kommes resten af grønsagerne over i gryden, hvor det hele svitses et par minutter sammen. Her er det vigtigt at holde øje med tingene, så det ikke brænder på.
 5. Tilsæt grønsagsbouillon samt fløde eller sødmælk. Lad suppen koge let op. Herefter tages suppen af varmen og blendes. Her kan du forme suppen, som du ønsker. Blender du suppen lidt, opnår du en suppe med struktur og grøntsagsstykker i. Blendes suppen mere, bliver den mere ”glat” i konsistensen.
 6. Suppen smages til med citron, salt og peber. Konsistensen kan justeres med lidt ekstra fløde/sødmælk, hvis det ønskes.
 7. Ved portionsanretning af suppen kan der eventuelt bruges lidt bredbladet persille og revet citronskal til at pynte med. 

God appetit :-) 

Se alle opskrifter

Se alle blogindlæg

Naturkraft-logo

Vestjysk Bank logo

 

       

 

 

 

 

Find vej

Naturparken 10,
6950 Ringkøbing

T: +45 69 16 11 62
M: info@naturkraft.dk

Nyhedsbrev

Vær den første til at få besked om gode tilbud, aktiviteter og andre arrangementer hos Naturkraft.

 

 

 

Link til Facebook Link til Instagram Link til LinkedIn