Spiselige insekter

Af Mia Vad, nysgerrig journalist i Naturkraft

BVADR! Måske er det din allerførste tanke, når jeg siger, at du sagtens kan spise insekter? Så er du nok ikke den eneste. Mange af os er vant til at vifte biller og andre insekter væk, hvis de kommer i nærheden af os, men der er faktisk mange fordele ved at overveje de små kravl til din middagstallerken. Du må endda gerne samle de fleste insekter i naturen herhjemme i Danmark – så bliver det ikke lettere! Få mere viden om spiselige insekter her.

Hvilke insekter kan du spise?

Der findes flere forskellige spiselige insekter i Danmark. Måske kan du huske, da den danske Michelin-restaurant Noma begyndte at servere myrer for deres gæster? Det var orangemyrer, som efter sigende smager af appelsin – selvom de er sorte og ligner de myrer, du kan finde i skoven. Naturvejleder i Naturstyrelsen, Jes Aagaard, har sågar fortalt til Berlingskes læsere, at han har stor fornøjelse af at spise rå edderkopper.

 

Insekter i Naturkraft

Du kan spise disse insekter:

  • Orangemyrer
  • Gul engmyre
  • Bænkebiddere
  • Melorme
  • Ederkopper
  • Græshopper

Hvordan smager insekter?

Første gang jeg selv smagte insekter, var det melorme fra en melormefarm i Danmark. Det krævede en del overvindelse, men jeg havde kun lige fået ormene på tungen, da jeg blev klar over, at der ikke var noget at være bange for. De smagte ligefrem lækkert! De var krydret godt, og det var stort set som at spise chips, fordi det knasede på en god måde. Melormene smagte af meget, og det er fordi, de har en stærk grad af umami. Umami-smagen er en af de fem grundsmage, som menneskers smagssans kan registrere, og den er også karakteristisk for flere svampe.

Tips tilberedningen af insekter

Du kan riste på panden og drysse over en salat eller spise som topping på knækbrød. Du kan også riste bænkebidere på panden med for eksempel hvidløg og chili og spise dem som en snack.

Hvis du er på jagt efter myrer, kan du lade en sodavandsflaske med en lille sjat tilbage ligge tæt ved et myrebo. Så er det nemt at samle myrerne, for de kravler selv ind i flasken. Før du spiser insekter, er det dog vigtigt enten at lægge dem i fryseren i 24 timer eller at varmebehandle dem ved over 75 grader.

Fire gode grunde til at spise insekter

Måske har du svært ved at forestille dig at skifte dine frikadeller ud med larver og græshopper, men det er overvejelsen værd, for der er mange fordele ved at spise insekter.

For klimaet og miljøet:

Produktionen af insekter er langt mere klima- og miljøvenlig end produktionen af alle andre dyr, som vi spiser. De kræver hverken meget føde, vand eller plads. Det udleder også langt mindre CO2 at producere insekter. Når vi producerer 1 kg oksekød, udledes der 165 kg CO2, men ved produktionen af 1 kg insekter, bliver der kun udledt 13 kg CO2.

For din sundhed:

Ligesom det kød, du måske normalt spiser, har insekter et højt proteinindhold og også vigtige fedtsyrer, vitaminer og mineraler. Insekter indeholder derudover også fibre, som er gode for dit tarmsystem og immunforsvar, og som giver en god mæthedsfornemmelse.

For dyrevelfærden:

Insekter ”slagtes”, ved at man fryser dem. Det betyder, at de går i dvale og først senere dør – med andre ord er der ikke noget med angst og stress i forbindelse med slagtning. Desuden er insekters naturlige adfærd at bo tæt sammen på mørke steder, og de vil derfor trives i det miljø, som mange landbrugsdyr i dag bliver opdrættet i.

For smagen:

Insekter smager godt! Vores forfædre spiste dem gerne, og i dag skyldes det kun social arv, at vi forbinder insekter med noget ikke-spiseligt.

Insekt på plante i Naturkraft

Spiselige ting i naturen

Naturen er et spisekammer! Insekter er bare én ud af mange forskellige ting i den danske natur, som du kvit og frit kan samle og spise. Du kan finde alt lige fra svampe og planter til blomster og bær – der er uendelige muligheder. Husk dog at tjekke grundigt op på, hvilke slags der er spiselige, for der findes også giftige planter i den danske natur. Spørg en ekspert, hvis du er i tvivl, men vær ikke bange for at begive dig ud på et gastronomisk eventyr i den danske natur. Har du været god til at lave vild natur i haven, kan du måske finde din næste aftensmad lige dér.

Rigtig god fornøjelse!

Kilder: Naturhistorisk Museum, Din Insekt Butik, Videnskab.dk, Nina Askov (Buglady.dk), biolog Lars-Henrik Lau Heckmann (i Berlingske), naturvejleder Jes Aagaard (i Berlingske)

Se alle blogindlæg

Naturkraft-logo

Vestjysk Bank logo

 

 

 

 

Find vej

Naturparken 10,
6950 Ringkøbing

T: +45 69 16 11 62
M: info@naturkraft.dk

Nyhedsbrev

 

 

GDPR og privatlivspolitik for Naturkraft

Hos Naturkraft respekterer og prioriterer vi din ret til privatliv med udgangspunkt i den europæiske Generel Data Protection Regulation (GDPR).
Med udgangspunkt i GDPR regulativet vil vi gerne fortælle om hvordan vi indsamler og opbevarer dine personlige data.

 

Link til Facebook Link til Instagram Link til LinkedIn